top of page

ANMELDELSE: NYTÅRS-SYMFONI-KONCERTEN

I søndags fik vi fejret - og sprunget godt ind i - det nye år på behørig og bedste vis.

Hele 80 musikanter i Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester fyldte salen rigtig godt op. Det blev en virkelig flot, interessant og vellykket dag og måske en ny tradition er begyndt.


Der er noget helt særligt over at markere et nyt år starter og nye muligheder opstår i sådanne rammer og med sådan en oplevelse.


Musikanmelder Gunner Hansen har sammenfattet begivenheden på fornem vis i anmeldelsen længere nede i denne artikel.


Hobby fotograf Mats Mejdevi var på pletten med sit kamera og har leveret de flotte billeder du kan se i bunden af artiklen her.


Tusind tak Mats og Gunnar.


Og tak til alle fremmødte både gæster og orkester.

Det får man virkelig lyst til at opleve igen - til næste år..

Følg med i nyhederne fra Black Star Booking.


 

Rigtig godt nytår og god læsning af den velskrevne anmeldelse fra Gunnar der kommer omkring de interessante aspekter i koncerten, nemlig oplevelsen...


KONCERTANMELDELSE:
 

Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester, nytårskoncert d. 12.1. i Støberihallen, Hillerød.


“Intimscene for store orkestre” har jeg tidligere kaldt Støberihallen, og det blev så sandelig sat på en prøve denne dag: Det 80 mand store symfoniorkester plus et par hundrede publikummer skulle der være plads til, og det var der. For at få plads til orkestret måtte knap halvdelen af salen inddrages og den forreste række sad nærmest med snuden op i instrumenterne; så bliver det vist ikke hverken større eller mere intimt at være til symfonikoncert.


Det musikalske tema var Fantasiens Universer, med musik fra bl.a. Harry Potter, Batman, Ringenes Herre og Djævlens lærling.

Selve musikken vil jeg ikke skrive så meget om da dette var sidste koncert med dette tema, jeg vil derimod skrive noget mere om selve koncertoplevelsen, for det er noget helt specielt at være til symfoniorkesterkoncert.


Når man ankommer står hele symfoniorkestret og stemmer og normalt er det jo ikke ligefrem smukt at høre på at nogen stemmer instrumenter, men der er noget fascinerende ved at høre et stort symfoniorkester stemme; det er en helt særlig kakafoni der opstår når violiner, kontrabasser, basuner, trompeter, træblæsere osv. hver i sær stemmer i hver deres for så til sidst at lande på præcis samme tone allesammen sammen samtidigt, og for mig er denne kakafoni der pludseligt samles til en enhed en uundværlig del af en symfoniorkesterkoncert, jeg elsker det.

Det er dybt imponerende at sidde foran 80 musikere der, med dirigenten i spidsen, bliver til een stor enhed hvorfra musikken bølger ud i rummet, lige ind i vores inderste og bevæger os, rører os, aktiverer vores fantasi og vores forestillingsevne så man føler at man er tilstede i f.eks. Gotham City, Helvede, Herredet og hvor vi nu ellers blev taget med rundt på denne symfoniske rejse ind i fantasiens universer.


Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester er af navn et amatørsymfoniorkester, men der er så absolut intet amatøragtigt over over dette prægtige symfoniorkester; musikken blev fremført af de 80 dygtige og dedikerede musikere med en professionalisme og spilleglæde der gik rent ind.

LTSO viste at det også er sjovt at være til symfoniorkesterkoncert: da orkestret spillede brudstykker fra Djævlens Lærling hvor Filip skal en tur i Helvede iførte hele orkestret sig røde djævlehorn og dirigent Christian Schmeidescamp stod til publikums beundring og moro som en sort engel iført store sorte djævlevinger og dirigerede slagets gang.


Det var en fantastisk rejse ind i fantasiens universer; fra Gothams (Batmans) dystre verden videre gennem Djævlens lærlings helvede og til Herredets idyl blev vi bevæget, rørt og fik motioneret fantasien og forestillingsmusklerne og LTSO høstede stående ovationer fra publikum inden de spillede ekstranumrene: Nu var det jo nytårskoncert så vi fik først Radetzky Marchen og så blev der selvfølgelig sluttet af med Champagnegaloppen (plopp) hvor i øvrigt dirigenten også dirigerede os publikummer til at klappe med i takt, først stille og så med fuld skrue på på de rigtige steder…det havde vi meget sjov med og det er lige sådan noget der løfter koncertoplevelsen op over det sædvanlige og gør det til noget særligt at være til symfoniorkesterkoncert.


Det var en berigende stor oplevelse; det er desværre for sjældent jeg har været til Symfoniorkesterkoncerter, men det blev der lavet om på fra d.d. Jeg lytter jævnligt til klassisk musik herhjemme, men at sidde foran et ægte symfoniorkester og opleve suset live er noget helt helt andet; man oplever musikken meget dybere og mere intenst, man bliver revet med og berørt på en måde som selv ikke det bedste af de bedste HiFi-anlæg kan gøre, og så er lydkvaliteten jo ubestridt den bedste ved sådan en livekoncert hvor orkestret spiller uden forstærkning så man virkelig hører hvor smukt 80 akustiske instrumenter lyder live.


Til slut et citat fra en publikummer jeg talte kort med i pausen: “ Det er første gang jeg er til symfoniorkesterkoncert, men bestemt ikke sidste”, hvorpå hun straks udspurgte en af violinisterne om hvor og hvornår LTSO spiller næste gang.

Det er lige det det kan det her at gå til symfoniorkesterkoncert; man får en så stor berigende oplevelse at man vil ha mer’.


Og med disse ord vil jeg takke af for denne gang: Vi ses til næste koncert.

©2020 /Gunnar


PS. Black Star Booking havde arrangeret koncerten og Peter J. Larsen udtalte efter koncerten at det blir en fast tilbagevendende begivenhed med disse symfoniorkester-nytårskoncerter, det er vi mange der er glade for.


foto credits: Mats Mejdevi


224 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page